Teema: Taju ja tähelepanu
Palun vastata järgmistele küsimustele.
1. Mis on tähelepanu ja millised on tähelepanu omadused?
2. Millistel juhtudel nõuab tähelepanu tahtepingutust ja millistel juhtudel mitte?
3. Kuidas tekib tajukujund?
4. Kirjeldage lühidalt, mis on: isikutaju, sügavustaju, ruumitaju, liikumistaju, ajataju.
5. Leida internetist tähelepanu ja taju kohta pildimaterjali võib olla ka saidiprogramm. Lingid saata ekirjaga.
TAJU PÕHIOMADUSED
KONSTANTSUS
võime luua tajus adekvaatseid kujundeid ja kompenseerida tunnetuse tingitusest tulenevaid muutusi. Taju konstantsus avaldub esemete suuruse, vormi, värvi suhtelises püsivuses, vaatamata tajutingimuste muutumisele. See tähendab, et me tajume asju nende valgusest, nurgast, kaugusest olenemata samastena.
ESEMELISUS
tajus tekkivad meelelised andmed ja kaemuslik kujund viitavad teatud esemele (asjale, olendile, sündmusele). Näide: Rorsachi tindiplekitesti suvalisi kujundeid võetakse linnu- ja loomakujutiste jt esemeliste figuuridena.
MÕTESTATUS
taju mõtestamine tähendab seda, et midagi nähes, kuuldes, kompides, nuusutades jne liituvad meie tunnetusse ka mõtlemine ja tähenduste teadvustamine.
VALIVUS
taju iseloom sõltub taju otstarbest, aga ka tajuja isikust. Sellele vastavalt eraldatakse figuur foonist, konfiguureeritakse detailid üheks tervikuks.
FIGUURI ERISTAMINE TAUSTAST
tajumisel on kesksel kohal figuuri eraldamine foonist.
FIGUURI iseloomustab suur esemelisus, see on väiksem, eredam, liikuvam, struktureeritum, reljeefsem, suurema erituslävega kui taust. Taju lähtub põhimõttest minimeerida ühe terviku osade iseseisvust: tervik domineerib üksikosade üle (siit kasvab välja ka terve hulga illusioonide tekkepinnas).
SENSOORNE NÄLG JA KÜLLASTUMINE
Inimestele on omane tarve järjepidevalt saada informatsiooni oma meeleolu kaudu ehk sensoorne nälg. Sensoorne isolatsioon põhjustab meeleolu langust, hallutsinatsioone. Sensoorne küllastumine tekib olukorras, kus me pikemat aega asume suure hulga sensoorsete stiimulite mõjuväljas. Näiteid: lärmakas pidu, turismireis.
No comments:
Post a Comment